Marek Svoboda je „potěšen z toho, jak chytře a zkušeně si hráči počínají”

Úvodní klání nové sezóny se kvapem blíží, o rozhovor jsem tedy požádal trenéra lounských borců Marka Svobodu.

Lokomotiva má za sebou úspěšný vstup do 3. ligy. Valnou část sezóny se pohybovala v klidných středových vodách a nakonec zakotvila na sedmé příčce. Jaké cíle si může tento tým klást letos?
Otázka stanovení cílů je vždy složitá a před začátkem ligy dvojnásob. Přibyli tři noví soupeři, od kterých nevíme co očekávat. Neznámou jsou také vždy „béčka” oddílů, u kterých se dopředu neví, jak moc budou podpořeny hráči z vyšších soutěží a samozřejmě také naše výkonnost, o které napoví až první ostré zápasy. Nicméně rozhodně zklamán bych byl z boje o záchranu. Proto bych naše cíle popsal asi jako klidný střed tabulky s myšlenkou na první pětku:-)

 

Soupiska Lokomotivy bude velmi podobná té loňské. Hráči nasbírali zkušenosti z náročných zápasů a ozkoušeli si nový herní systém. Pozoruješ na nich větší vyzrálost a lepší herní návyky?
Jak na kom a jak kdy. Někdy jsem potěšen z toho, jak chytře a zkušeně si někteří hráči na hřišti počínají a někdy zase zděšen, co dokážou i zkušení matadoři, včetně mé maličkosti, vymyslet za ptákovinu. Zkrátka myslím, že je to lepší než to bývalo, ale rozhodně je stále co zlepšovat.

 

Pro nedostatek zájemců bylo nakonec zrušeno soustředění ve Slatiňanech, avšak proběhlo v domácím prostředí v o to hojnějším počtu. Jak ho hodnotíš?
Z trenérského hlediska velmi dobře. Docházka byla výborná a leckdy účast na trénincích trhala naše rekordy. Navíc mě potěšilo, že následky dvouměsíčního tréninkového výpadku byly daleko menší, než jsem očekával.
Jako hráč ale nezastírám zklamání z toho, že jsme společně nejeli do Slatiňan. Po sociální stránce se soustředění doma nemůže tomu klasickému vyrovnat.
Jsem však přesvědčen, že za daných podmínek jsme zvolili tu lepší variantu.

 

V rámci předsezónní přípravy sehrála Lokomotiva dvě přátelská utkání - proti Mostu a Postoloprtům, oba s vítězným koncem. Co Ti napověděla?
Utkání s Mostem mi pomohlo otestovat nové složení formací, nový herní prvek v našem repertoáru a i několik nových hráčů. To jsou vždy cenné informace.  Zároveň poukázalo na naší slabinu a to sice na naši nekoncentrovanost, kterou jsme demonstrovali zbytečným zdramatizováním zápasu v závěru.
Na utkání s Postoloprty jsme se bohužel sešli v oslabené sestavě, takže co se týče přípravy na sezónu nešlo toho příliš vymýšlet ani zkoušet. Nicméně jsme si i tak došli pro vítězství, což bylo nejen dobré pro psychickou pohodu, ale zároveň se ukázalo, že jsme schopni adekvátně zacelit díry po absentujících hráčích.

 

Chtěl bys někdy v průběhu soutěže vyzkoušet hru na tři formace?
Myslím, že zatím na to nemáme dostatečně široký kádr. V případě hry na tři formace by nebyl dostatečný tlak na sestavu, který je podle mě žádoucí. Možnost postavit tři formace se možná nabízí na domácím turnaji, o tom je ale zatím zbytečné spekulovat.

 

Prozatímní tréninková praxe naznačuje změnu stylu hry jednotlivých formací, můžeš to rozvést?
Je to vlastně naprostá změna naší filozofie skládání formací. Jedná se o dekompozici hráčského materiálu podle jakési fyzické typologie a následné vytvoření a konsolidace formací hráčů se stejným zařazením:-)

 

Slibuješ si od změn i zvýšení střelecké produktivity?
Střelecká produktivita je náš dlouhodobý problém a musí se na něj pohlížet ze dvou pohledů. Tím prvním je proměňování šancí, na kterém pracujeme pomocí rozličných cvičení na trénincích, ale chce to čas a trpělivost. Druhou stránkou věci je pak vytváření šancí, které je samozřejmě také potřeba trénovat, ale důležité je i správné složení jednotlivých formací a správný herní styl. Věřím, že právě tyto změny nám s útočnou fází hry pomůžou.
Nesmíme však opomínat ani obranu, která sice patřila v minulé sezóně k našim silným stránkám, ale je třeba se jí stále věnovat a pilovat ji.

 

Tradičně silnou zbraní lounských týmů je kvalitní brankář. Jak jsi spokojen s aktuálními strážci svatyně?
Je pravdou, že brankáře jsme měli vždy výborné, ale minulou sezónu byl problém s tím, že nezřídka byl k dispozici pouze jeden brankář. Párkrát se pak dokonce stalo, že musel zaskakovat hráč určený primárně do pole. Letos to naopak vypadá na zdravou konkurenci tří až čtyř kvalitních brankářů. Takže naprostá spokojenost.

 

Na čem chceš zapracovat ještě před začátkem soutěže?
Do prvního utkání chybí dva tréninky, takže už jenom lehké vypilování obrany a přechodu do útoku, nějaké ty standartky, přesilovky a oslabení.

 

Jaké máš cíle jako hráč, aktuálně na pozici levého křídla?
Jako hráč mám ty samé cíle jako trenér, tedy ty týmové.

JaB

 

Diskusní téma: Marek Svoboda je „potěšen z toho, jak chytře a zkušeně si hráči počínají”

dekompzice/konsolidace

"Je to vlastně naprostá změna naší filozofie skládání formací. Jedná se o dekompozici hráčského materiálu podle jakési fyzické typologie a následné vytvoření a konsolidace formací hráčů se stejným zařazením:-)"

OH!!!
to je dokonalé!!!

Re: dekompzice/konsolidace

dokonce bych řekl, že přímo masturbační :-)

To je bulvár!

Pane redaktor vytrhnete větu z kontextu a vrazíte ji do nadpisu způsobem, který absolutně nerespektuje hlavní myšlenku odpovědi, jenom za účelem zvýšení čtivosti vašeho rozhovoru. To jsou praktiky!

Re: To je bulvár!

Vítej v realitě sportbyznysu ]:-D

Přidat nový příspěvek