Rozhovor s trenéry SFC2016

Milan Garčar, Juraj Matejka a Matěj Pošta. 3 trenéři, kolegové, kamarádi, kteří stojí za projektem s názvem Salming floorball camp, budou letos v létě učit florbal v Lounech. Co je SFC, proč právě Louny a co oni sami berou jako bonus ve sportovně napěchovaném programu?

1) Ahoj kluci, jak vznikl projekt SFC?
Juraj: No, mal som potrebu spraviť nejaký florbalový kemp pre deti na Slovensku podľa vzoru českých florbalových kempov. Myslím, že to bolo obojstranné aj zo strany Garyho, pravda?
Milan: Přesně tak, tuším 5 let zpátky jsme měli s Jurou stejnou představu - vytvořit projekt šitý na léto. Oba jsme prošli dlouhým tréninkovým procesem, odtud velké množství informací a zkušeností. A SFC se stalo nejlepší cestou jak je začít předávat.

2) Co je cílem vašeho campu?
Juraj: Cieľom bolo spraviť kemp pre všetkých. Začiatočníkov, pokročilých aj pre hráčov vyšších kategórií. Hlavnou úlohou bola florbalová super dávka, kde počas týždňa účastníci absolvujú veľké množstvo florbalových tréningov, aby sa ich schopnosti zlepšili.
Matěj: Plus k florbalovým aktivitám přidáváme ostatní sporty jako badminton, fotbal, lodě a podobně. Prostě všeobecná sportovní průpravu, vše co by správný sportovec měl umět, znát a jak by měl fungovat.
Milan: Matěj je náš mudrc, viď?!
Matěj: Každé léto chytřejší. Prostě mládí vpřed!
Milan: No, za mě rozhodně je základem florbalový rozvoj. Efektivní tréninky, které mají být nejen funkční, ale i bavit. Přiznávám ale, že cíle a plány se od začátku SFC mění, vyvíjí se. Museli jsme přijít na to, jak co nejlépe rady předávat, aby je děti přijaly a využily co nejlépe. Pořád se učíme a tím, že se každý z trenérů nesnaží rozumět všemu, jsme efektivnější. Našli jsme cestu, jak se doplňovat.

3) Dlouhodobě působíte na Slovensku, v Trenčíně ale letos budete nově také v Lounech. Proč?
Milan: Rozšíření kempu jsme prvně řešili v červenci 2015 a bylo to v plánu někdy výhledově, ale nabídlo se parádní spojení s lounským florbalem, se kterým mám vlastní skvělou zkušenost, tak jsme nechtěli dále čekat. Vím, s jakým nadšením se místní klub rozvíjí. Je tam hodně šikovných florbalistů, velký hráčský potenciál, proto se těšíme.
Matěj: Je důležité, aby o nás věděli taky v ČR. A proč zrovna Louny? V Lounech a okolí je spousta florbalových nadšenců tak jsme tady a připraveni pro ně udělat kemp, kteří si snad užijí stejně jako my.
Milan: To jsi řekl moc hezky! Jsme na Tebe pyšní!
Matěj: Tohle je pořád, samá legrace na můj účet. Ale nevadí, jednou se vám to vrátí.
Juraj: To naozaj hovoríš už 5 rokov!

4) Jaké máte plány do Loun?
Milan: Teď trochu vážně. Chceme ukázat jinou stránku florbalu, že i když jde o náročný trénink je důležitá pestrost a efektivní podání.
Juraj: Je tu vraj veľké množstvo florbalistov, ktorý sa chcú zlepšovať a to je pre nás veľmi podstatné. Na to aby sme mohli dobre trénovať, potrebujeme ľudí, ktorých florbal baví a sami majú chuť sa zlepšovať.

5) Jak sami sebe prezentujete? Jací jste?
Matěj: Florbal je pro mě jedna velká rodina a o tu se každý musí starat. Proto už přes 4 roky s dětmi pracuji na rozvoji florbalu a sportovních dovedností. Snažím se předávat svoje zkušenosti, které jsem čerpal jak se svými kolegy Garym a Jurou, tak bez nich.
Juraj: Já mám rád deti, ktoré majú chuť športovať, zlepšovať sa a majú nejaký cieľ. Takéto deti ma vždy dobijú energiou a vidím, že táto práca má nejaký zmysel. Mám potrebu trénovať aj z toho dôvodu, že som sám na vlastnej koži zažil florbal na vyššej úrovni a chcel by som tieto svoje skúsenosti posunúť aj ďalej. Chcel by som niekomu dopomôcť, aby si so športom mohol zažiť minimálne to čo ja
Milan: No, předně jsme dobrý tým, což je pro společné fungování nezbytné. Jako trenéři jsme nároční, ale snažíme se, aby byly vidět výsledky. A jak už řekl Jura, předávat zkušenosti je příjemné, když je bohatá historie. Práce s mládím mě baví

6) Poslední rychlá otázka: mohou se holky a kluci těšit na něco netradičního, mimo sportovní program?

Matěj: Stačí se trochu zamyslet a nápady se jen hrnou. Už je vidím, stačí jen hodit na papír.
Juraj: Presne tak, poriadne si všetko nachystáme.
Matěj: Společné kino,...
Milan: Překvapení budou. Hlavně všechno hned nevystřílej, sebereš nám radost z plánování!!!!
Matěj: Koupačka, bazén,..
Milan: Tobě už zase svítí oči nadšením!
Juraj: Teraz nebude hovoriť o ničom inom, než o letných prázdninách. Klasika!
Matěj: Grilování,...



 

C:\Users\machacekj\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\9EZE0PTZ\received_10208752548961143.jpeg