Marek Svoboda: ,, ...máme rozjezd, tak jako správná lokomotiva, velmi pozvolný. "

Po delší době vám přinášíme rozhovor, tentokráte s novopečeným trenérem Markem Svobodou, který tuto funkci převzal po Milanu Píchovi.

 

Jak bys zhodnotil první zápasy pod tvou trenérskou taktovkou?

Oba zápasy si byly velmi podobné. Se Slavií Liberec jsme se dvakrát střetli v předminulé sezóně a v obou případech jsme jí podlehli. Panthers Liberec zase budili respekt vysokou výhrou v minulém kole proti Mostu. Do obou zápasů jsme tedy rozhodně nenastupovali jako favorité. Proto jsem týmu naordinoval taktiku pevné defensivy a rychlých protiútoků. S první polovinou jsem byl naprosto spokojen. Všichni jsme se zodpovědně vraceli do obrany a chytrou a obětavou hrou jsme pouštěli soupeře jen do minima vyložených šancí. Co se však týče rychlých protiútoků a vůbec celé útočné fáze, tak tady nás zatím pálí pata a je třeba na ní pořádně zapracovat.

 

Lokomotiva se po čtyřech odehraných utkáních krčí na posledním místě tabulky bez zisku bodu a s hrozivým skóre 4:30. Jak vnímáš naše šance coby týmu, který se letos vrátil do nejvyšší regionální soutěže?

Po čtyřech zápasech je ještě příliš brzo na nějaké větší hodnocení šancí. I když to nevypadá po čtyřech zápasech nijak růžově, neházel bych rozhodně flintu do žita. Každou sezónu máme rozjezd, tak jako správná lokomotiva, velmi pozvolný, takže věřím, že náš výkon půjde postupně nahoru. Tipovat naše umístění v tabulce na konci sezóny si netroufnu. Asi nejsme zrovna favorit na postup :-)

 

Asi největší změnou od tvého nástupu byla změna herního systému z klasického 2-1-2 na 2-2-1. V podstatě tak zanikla pozice centra a místo něj má ztěžovat rozehrávku hrotový útočník. Jak se tato změna osvědčila v praxi?

To je těžké posoudit. Statisticky to vypadá, že se osvědčila, protože oproti turnaji v Novém Boru se naše výsledky zlepšily. Podle mě je však mnohem důležitější to, že jsme začali otázku herního systému vůbec řešit a snažíme se hrát chytře a účelně. Pokud všichni hráči vědí, jak se mají na hřišti pohybovat a vzájemně si tak pomáhat, jde jejich výkon logicky nahoru. Systém 2-2-1 má jako každý systém výhody i nevýhody. Věřím, že až se naučíme co nejvíc využívat výhod a naopak eliminovat nevýhody, bude pro nás přechod na tento systém velkým přínosem.

 

Může tento systém pomoci i v ofenzivě?

Musí :-) Je to systém, který usnadňuje přechod do útoku a ten nám vždy dělal potíže. Navíc je ideální na rychlé protiútoky.

 

Chystáš se udělat v nejbližší době další změny? Například proházet útočné formace?

Samozřejmě. Čím více variant člověk vyzkouší (pochopitelně pouze ty rozumné…nebudu zkoušet gólmany na křídlech apod. :-)), tím větší šanci má najít tu nejlepší.

 

Jak se Ti zatím daří sloučit pozici trenéra a hráče? Jsi například spokojen se svou potencí?

Docela jsem se toho obával, ale zatím jsem mile překvapen. Všichni hráči jsou chápaví a disciplinování, což mi velmi pomáhá a děkuji jim za to. Se střeleckou potencí (střeleckou jsem si domyslel a doufám, že správně) zatím spokojen nejsem a jako trenér si myslím, že jako hráč zatím nic moc.

 

Zlí jazykové tvrdí, že většina týmu zrovna nehýří fyzickou kondicí, co Ty na to?

Bohužel mají pravdu. Nejsme profesionální sportovci a máme tréninky pouze dvě hodiny dvakrát týdně. Na nich se musíme věnovat hlavně herním dovednostem a taktice. Někomu dva tréninky týdně stačí a fyzičku má dobrou, někomu chutná a tak si holt musí nějaký ten pohyb přidat. To už si musí každý hráč vyřešit sám. Každopádně mám v plánu zaměřit tréninky před příští sezónou více na fyzickou kondici.

 

Jak se naproti tomu sám dokážeš udržovat ve stabilní formě? Přidáváš si tréninkové dávky namísto knedlíků?

Sport mě obecně baví, takže si rád přidám nějaký ten pohyb i mimo tréninky. Rád si zahraju tenis, nebo zajdu do posilovny. Špatné je, že si stejně rád dám i ty knedlíky.

 

Co bys vzkázal našim fanynkám, které se opět na domácím turnaji předvedly v nejlepším světle?

Že byly výborné. Příště si vezmu na střídačku brýle, abych se mohl podívat, kdo že nás to tam vlastně povzbuzuje.

 

Kdo je nejlepší? 

Dovolím si citovat z knihy Malý florbalista ze strany první: Je obecně známo, že nejlepší je Seják.

JaB

Diskusní téma: Marek Svoboda: ,, ...máme rozjezd, tak jako správná lokomotiva, velmi pozvolný. "

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek