Jan Macháček: „Takový člen je pak klubu k ničemu...”

Přinášíme Vám exkluzivní rozhovor s Honzou Macháčkem, který byl v květnu zvolen novým předsedou klubu. Čtěte níže!

 

 

Honzo, mohl by jsi nám pro začátek říct, jak jsi se k florbalu dostal? 

Florbal jsem začal hrát na GVH Louny, v tehdejších dobách to byl velmi mladý sport. Všichni jsme měli dřevěné florbalky, žádné zkušenosti a spoustu nadšení. Bylo okouzlující hrát první zápas v kasárnách ve Staré Boleslavi, dát svůj první gól nebo urvat nějaké body.

V roce 1997 jsi patřil mezi vůbec první partu kluků, která stála u začátku florbalu v Lounech. Proč jsi poté z klubu odešel?

Maturoval jsem v květnu 2000 a poté jsem odešel studovat až do daleké Kroměříže. Byl jsem tam tři roky a domů jsem jezdil jednou za dva týdny. Nešlo to v podstatě skloubit dohromady, tedy dělat nějakou aktivitu v Lounech a věnovat se zároveň škole, která byla velmi daleko. A bez trénování se v žádném sportu prosadit nelze.

V sezóně 2012/2013 jsi vedl florbalové mužstvo - Ještěři Louny, které hrálo KFL (Krupská florbalová liga). Jak jste se vůbec dostali ke spolupráci s oddílem TJ Lokomotiva Louny a jak došlo k následnému spojení obou klubů?

Myšlenka spojení Ještěrů a oddílu TJ Loko, mě napadla po určitých problémech se sestavou. Na začátku nás jezdilo v podstatě dost, ale jak to tak bývá, přijdou těžkosti v podobě špatných výsledků nebo v komunikaci. Zároveň je třeba zdůraznit, že u mnohých mě i překvapil jejich charakter. Přesto, jsem nebyl na nikoho naštvaný, pouze jsem uvažoval, jak se posunout dál v rámci KFL a doplnit, tak mužstvo o několik zkušených hráčů. Bylo zřejmé, že se pak dostaví i výsledky, což se v letošní sezoně potvrdilo. Rovnou jsem kontaktoval Vojtu S. a došlo k již zmíněnému spojení.

Jak na tebe po návratu působila atmosféra v celém oddíle?

Ihned po reorganizaci jsem nic negativního nevnímal. Naopak, velmi mě těšil zájem starších hráčů hrát KFL. Právě oni pomohli a v podstatě tomu tak bylo až do konce sezony. Kdyby nebylo několika excesů, byl bych jako trenér velmi spokojen, jak s výsledky, tak s přístupem valné většiny hráčů. Opravdu tuto sezonu hodnotím velmi kladně.

Mohl by jsi zhodnotit první sezónu po sjednocení klubů?

Nebudu hodnotit A-tým, tam jsem v podstatě nehrál a takže mi nepřísluší dělat nějaké hodnocení. B- tým udělal parádní výsledky, všichni jsme si zahráli, slavilo se i pár pěkných výher nad silnými soupeři, bylo to přesné splnění našeho plánu o spojení s TJ Loko. Hrálo se bez nervů nebo hádek, tak jak to má být na této úrovni být. Prostě pro radost.

Na letošní Valné hromadě oddílu jsi byl zvolen nejdříve jako člen Výkonného výboru, který tě následně zvolil předsedou. Byl jsi překvapen nebo jsi to očekával?

Byl jsem (ne)překvapen.

Co říkáš na reakce některých lidí, že nový Výkonný výbor povede oddíl k jeho zániku?

Je samozřejmé, že ne všichni mohou být vždy spokojení. Nerad bych to dál nějak řešil, emoce jsou vždy a všude. Převedl bych to do toho pozitivního, že NVV chce pracovat se všemi členy oddílu a především s těmi, co mají chuť něco dělat navíc. To znamená, ne jen hrát, ale přidat i určitý bonus, který by vedl ke zkvalitnění činnosti oddílu. Samozřejmě, pokud si někdo nenechá konkrétní situaci vysvětlit a zaujme vyloženě opoziční postoj, nedá se nic dělat. Je však na uvážení, co takový člen přinese. Dále není dobré šířit různé fámy nebo poloviční názory, jak se to zřejmě stalo i před VH. Ostatně to musí každý v našem věku vědět sám.

Po několika hubených letech oddíl opět přihlásil do soutěže Čfbu víc, jak dvě mužstva, resp. tři ( muže A, juniory, starší žáky ) + do KFL muže B. Blízská se snad s florbalem v Lounech na lepší časy? 

Uvidíme po sezoně. Pokud budeme pracovat výsledky přijdou a to nejen herního charakteru.

Mohl by jsi nám nastínit jaké plány má nový VV s oddílem do budoucna?

Plánu je docela dost. Mít kvalitní web, který je vizitkou klubu a další prezentaci např. na sociálních  sítích. Dále hrát alespoň 4 soutěže, zapracovaní mladých hráčů do A-týmu popř. i B-týmu, věnovat se celkově výchově mládeže. Určitě vymítit různé nešvary a zvyklosti, které vedou k nedorozuměním mezi jednotlivými členy a negativně vnímám i různé projevy při zápasech nebo na tréninku. Uděláme první sezení s trenéry, přihlásíme rozhodčí, zkusíme navázat spolupráci s dalšími kluby. Chtěl bych, aby NVV byl otevřený a každý měl potřebné informace o chodu klubu. Potřebujeme, ale aby starší hráči, co mají dost zkušeností, se přidali a ne jen čekali, co bude nebo dokonce nějakou aktivitu bojkotovali a kritizovali. Kritiku beru, ale musí být oprávněná a ne z důvodu nějakých osobních pohnutek. Takový člen je pak klubu k ničemu.

Už nyní je za námi hodně práce – přihlášené a zaplacené soutěže, začala stabilizace klubu, připravujeme plány a úkoly pro trenéry. Zkusili jsme vyjednat i slevu za pokutu kvůli rozhodčím, což se tedy nepodařilo s odkazem, že těch nedostatků našeho klubu již bylo mnoho. Zkusíme to alespoň napravit tím, že konečně opravíme vozíky respektive rozbitá kolečka od nich.

Budeš i v následují sezóně aktivním hráčem nebo se budeš pouze starat o chod.

Určitě budu hrát za B tým Krupku, za A-tým nastoupím jen pokud bych měl nějakou extra formu a měl by trenér zájem. Nesmím, ale hrát stejně jako v minulém roce, to bych vyloženě zabíral místo mladším hráčům, kteří mají v mnoha případech lepší výkonnost. Stejný přístup očekávám od všech našich starších členů.

 

Máte na Honzu Macháčka nějaké otázky ? Zde se můžete bez obav zeptat.